kochu7 napisał(a):
Witam wszystkich!!
Podłączę się pod ten wątek z moimi pytaniami dot. AP Poznań. We wrześniu prawdopodobnie będę miał okazję spędzić calutki dzień w tym archiwum. Kłopot w tym że nigdy nie korzystałem z jakiegokolwiek. Jak wygląda wizyta? Na stronie AP znalazłem informację iż zamówienia realizowane są o godzinie 7:00 (akta dostępne od 9.00), 10:45 (akta dostępne od 11.30), i 12:45 (akta dostępne od 13.30); oraz że jednorazowo można zamówić 5 jednostek archiwalnych. Czy to znaczy że w ciągu całego dnia, będę mógł otrzymać jedynie piętnaście ksiąg do przejrzenia? Jeśli rano o 7'ej zamówię 5 jednostek, to będę musiał czekać aż do 9'ej żeby móc je otrzymać?
Akty do znalezienia mam dobrze opracowane, muszę jedynie otrzymać do rąk konkretną księgę metrykalną/meldunkową. A wiedząc czego szukam mogę przejrzeć więcej niż 15 ksiąg w ciągu ośmiu godzin! Samych ksiąg meldunkowych miałbym do przejrzenia z ponad dwadzieścia. Czy pod pojęciem 'jednostka archiwalna' kryje się jakakolwiek pozycja w archiwum, typu księga metrykalna, meldunkowa, mapa, itp? Jedna księga = jedna jednostka?
Interesują mnie też księgi ewangelickie, XVII/XIX wiek, o których wiem że są zmikrofilmowane. Czy w takim wypadku będę miał możliwość przejrzenia tylko i wyłącznie mikrofilmów, ale na pewno nie oryginałów? Bo szczerze mówiąc wolałbym przeglądać księgę niż wpatrywać się w czytnik.
Jak wygląda możliwość fotografowania materiałów archiwalnych, mogę używać swojego aparatu bez żadnych ograniczeń?
Co mogę mieć na stole, kartkę papieru, ołówek to oczywiste, ale czy mogę przynieść laptopa na przykład? Aparat fotograficzny, jak w pytaniu powyżej, do samodzielnego fotografowania aktów?
Czy przy archiwum jest parking, czy chociażby chodnik gdzie można bezproblemowo zaparkować? Jest na miejscu lub w pobliżu jakaś kawiarenka/bufet?
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Grzegorzu postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania dotyczące wizyty/pracy w Pracowni Naukowej w AP w Poznaniu. Jako osoba zamiejscowa masz możliwość zamówienia pierwszych 5 pozycji dzień wcześniej przez telefon dzwoniąc na numer 618524601 i prosząc o Pracownie Naukową w godz 9-12 , podaj że jesteś zamiejscowy to będziesz miał już właśnie zrealizowane najpózniej o godz. 7 dnia następnego Twoje zamówienie . Pracownia dla korzystających jest otwarta od godz, 9 , gdy będziesz pierwszy raz będziesz musiał wypisać deklarację do korzystania z zasobów i podanie (wystarczy dowód mieć przy sobie ) W archiwum realizacje zamówień są tak jak opisałeś w tych godzinach i ilościach można czasem zamówić 6 a i 7 pozycji lecz dobrze jest poinformować pracownika pracowni o takim zamówieniu (raczej nie ma problemów tym bardziej jeżeli dana pozycje są niewielkie(np pojedyncze akty z wiejskich parafii ) . Materiały w pracownii można fotografować własnym sprzętem jak i nająć pendrive skorzystać z ogólnie dostępnego skanera w pracowni ( bez opłat) w pracowni można mieć też laptopa jak i korzystać z róznych pozycji komputer z bazą danych archiwum jak i opracowań książkowych .
Co do mikrofilmów to niestety ostatnio w pracowni jest zasada że jeżeli dana pozycja jest na mikrofilmie to dostaje się mikrofilm chyba że poprosi się obsługę pracowni o wydanie pozycji w oryginale bowiem chce się ją zeskanować zazwyczaj nie ma wiekszych problemów przy jednostkowych prośbach .
Przy zamawianiu ksiąg meldunkowych podajemy np Akta gminy Grodzisk Wlkp "tutaj numer" wieś Kobylniki " te pozycje meldunkowe zamawia się w archiwum bezwzględnie dzień wcześniej bowiem te księgi są w innym budynku archiwum - może jak będziesz zamawiał dzień wcześniej 5 ksiąg to wspomnij że jesteś z daleka i czy możesz dokonać większego zamówienia ksiąg medunkowych np 10 - pracownicy pracowni taż są ludżmi może zrozumieją .
Zamówienia w pracowni składamy poprzez wypisanie kart zamówień i złożenie ich w kartoniku w części pierwszej pracowni i najlepiej dokonywać tego przynajmniej 5-10 minut przed czasem realizacji zamówień , aby zdążyć że złożeniem .
W Poznaniu jest w około archiwum strefa płatnego parkowania a i ceny są wysokie . Proponuję pozostawić auto pod katedrą ( teren poza strefą ) i podjechać tramwajem wysiadamy na drugim przystanku przy Placu Wielkopolskim (są tam kramy targowe) i jesteśmy przy samym budynku archiwum bowiem Archiwum jest na rogu Plac Wielkoplski/23 Lutego .
Jak to w centrum nie brak w okolicy róznego rodzaju barów i kawiarenek , są nawet na przeciw samego wejścia do budynku archiwum .
Mam nadzieję że choć po części wyjaśniłem zasady korzystania z AP w Poznaniu .