Krysiu.
Co do Śmiśniewiczów nie posiadam innych informacji oprócz tego, że było ich w Środzie dość dużo. Jakie rodzeństwo miała Barbara Tacikowska z d. Śmiśniewicz nie potrafię odpowiedzieć.
Jedynym źródłem tych informacji są księgi metrykalne parafii Środa w AA Poznań.
Wiem że parafia Środa jest w CAAP.
Nie wiem też, ile dzieci mieli małżonkowie Stanisław i Barbara z d. Śmiśniewicz Tacikowscy.
Stanisław Tacikowski z drugą żoną Marianną Obrębowicz ( śl. 23-10-1768 r.)
Dzieci:
1. Franciszka ur. 12-03-1772 r.
2. Agnieszka ur. 28-03-1775 r.
3. Marcin ur. 02-12-1777 r.
4. Ludwik ur. 03-09-1779 r.
5. Martianna ur. 14-03-1782 r.
6. Andrzej ur. 05-11-1784 r.
7. Tomasz ur. 20-01-1788 r.
Czy to wszystkie dzieci tego małżeństwa i czy wszystkie doczekały dorosłych lat – tego nie wiem.
Co do imienia Franciszek czy Franciszka.
Zapis brzmi „Franciscam”, a to na 100 % dziewczynka.
W przypadku chrztu chłopca byłby prawdopodobnie zapis Franciscum (lub Franciscus, nie znam się na tych łacińskich przypadkach, ale końcówka „am” na pewno jest z imion żeńskich).
Nigdzie nie trafiłam na wiek.
Być może więcej informacji o Śmiśniewiczach i Tacikowskich posiadają osoby z WTG "Gniazdo", o których wspominasz.
viewtopic.php?f=3&t=5686&hilit=TacikowskiCo mogę podpowiedzieć – sprawdź księgi metrykalne Swarzędza, w jednym z aktów około 1780 r. występuje Franciszek Tacikowski zamieszkały w Swarzędzu.
Wg. PP w Śremie 20/1801 ślubował Marcin Taciakoski? 25 lat - ślub z Anną ???. (Wg. mnie, to tylko zniekształcenie poprawnej pisowni nazwiska przez księdza.
Marcin wiekiem pasuje do syna Stanisława i Marianny - musisz sprawdzić akt w AA P-ń.
Poza tym występują w Szamotułach, Strzałkowie, Kotłowie, Borku ...
Zatem Tacikowscy to nie tylko Środa i Krotoszyn.
Wszystkie informacje z PP musisz sprawdzić w metrykaliach parafialnych.
Jeśli połączysz drzewo na zasadzie "prawdopodobnie", to zapewniam Cię, nie będzie to żadna genealogia.
Życzę powodzenia.