Drogi Kamilu,
niedawno jeszcze sam zadawałem wiele pytań na forum, teraz chętnie Tobie pomogę. Z racji tej, że Twoje poszukiwania dotyczą wsi Wąsowo, która należała do parafii Wytomyśl mogę coś pomóc.
Sam opierając się na różnych, często sprzecznych ze sobą przekazach ustnych, zmuszony byłem zająć się poszukiwaniami wszystkich osób z tej okolicy noszących moje nazwisko. Okazało się, że w samym Wąsowie między 1815 r., a 1905 r. urodziło się ponad 100 osób, które mnie bardzo interesują. Przy budowaniu drzewa powstała w ten spsób mała baza, w której pojawiają się nazwiska: Kierstan (Kierstein, Kierztan) i Dykczak (Dykszak, Dykierek). Dzięki wspaniałym bazom „PP” i „BASIA” możesz sam zobaczyć zależności (śluby, chrzty, świadkowie, chrzestni) pomiędzy tymi trzema nazwiskami. Zależności mam skopiowane na listę jako .doc, ale ze względu na jej obszerność nie będę wklejał, mogę przesłać na email. W zdecydowanej większości są to dalekie linie boczne, ale przejdę do osób ważnych dla Ciebie, przy czym zaznaczam, że są to tylko częściowe informacje bowiem zajmowałem się tylko moim nazwiskiem.
W księgach parafii Wytomyśla zawarte są następujące wpisy chtów:
1820 Marianna rodzice: Andreas Kiersztein i Regina Chenicz
1823 Adalbert rodzice : Andreas Kiersztein i Regina Chenicz
1834 Stanislaus rodzice : Andreas Kiersztein i Regina Chenicz
1837 Regina rodzice: Andreas Kiersztein i Regina Chenicz
Na bazach jest wpis podany już przez Izabelę:
Parafia katolicka Wytomyśl, wpis 19 / 1859 zgodność: Panna młoda: 55%
Stanislaus Kierzłem (21)
Agnes Dykrzak (22)
Ich dzieci to:
1866 Veronica rodzice: Stanislaus Kierstau i Agnes Dykszak (Grońsko)
1869 Stanislaus rodzice: Stanislaus Kierstau i Agnes Dykszak (Grońsko)
1871 Josephus rodzice: Stanislaus Kierstau i Agnes Dykszak (Grońsko)
1872 Franciscus Xaverius rodzice: Stanislaus Kierstau i Agnes Dykszak (nieczytelne)
Tutaj literka "n" została odczytana jako "u".
W sprawie następnego wpisu Izabeli:
Parafia katolicka Wytomyśl, wpis 10 / 1839 zgodność: Pan młody: 84%
Laurentius Kierstein (22)
Marianna Maciejewicz (14)
nie mogę się odnieść, nie posiadam danych o tych osobach, ale Laurentius mógł także mieć syna Stanisława.
Pozostaje sprawdzić, czy zapisy z księgi meldunkowej ze wsi na Kujawach odpowiadają faktom i czy Twój prapradziadek Jan (Joseph 1871-1871, żył 10 m-cy) urodzony w 1859 r. jest synem Stanisława i Agnieszki Dykczak, czyli byłby synem zaraz po zawarciu związku małżeńskiego, siedem lat starszy od najstaszej dotąd znanej Weroniki (1866 r.)
Agnes Dykczak ewentualnie Twoja 3x prababcia pojawia się w roku jej ślubu jako chrzestna przy wpisie chrztu:
1859 Catharina rodzice: Chrysostomus Dykierek i Francisca Henicz
Ślub: Chrysostomus Dykierek (24) Francisca Henicz (23) miał miał miejsce 1858 r. w Wytomyślu , świadkami byli: Martinus Krysman ex Wasowo i Franciscus Nowak ex Wąsowo
Ich dalsze ich dzieci to:
1861 Marianna rodzice: Chrysostomus Dykierek i Francisca Henicz
1865 Francisca rodzice: Chrysostomus Dykierek i Francisca Henicz
1868 Stanislawa rodzice: Chrysostomus Dykierek i Francisca Henicz
Biorąc pod uwagę wiek Chrysostomusa Dykiereka ur.1835 r. i Agnes Dykczak ur.1837 r., i zakładając, że to jest tylko inna forma pisemna tego nazwiska, możnaby wyjść z założenia, że jest to rodzeństwo lub kuzynostwo.
Nie pozostaje nic innego, jak zbadać wszystko samemu przeglądając księgi parafii Wytomyśl.
W Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu wszystkie zbiory parafii Wytomyśl zostały zeskanowane i istnieje możliwość wygodnego przeglądania skanów na lokalnym komputerze w bazie CAAP, w której księgi są dostępne od 1664 r. do 1919 (M1941).
W Archiwum Państwowym w Poznaniu dostępne są księgi od 1818 r. do 1872 r.
Wszystko jest dokładnie ujęte na stronie bazy danych „Pradziad”
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukajJa sam wybieram się do poznańskich archiwów dopiero w kwietniu. Budowa drzewa zaczęła się kilka lat temu od pierwszych 100 osób z Wąsowa. Z pomocą innych osób zostało rozbudowane do ponad 1500 osób, które są ich potomkami. Ja sam nadal szukam aktu chrztu mojego prapradziadka Piotra (Petrusa) Henicza, który urodził się między 1800 r., a 1810 r. , żyjąc i umierając w Wąsowie. Gdy tylko będę w Pozaniu, to sprawdzę akty chrztu Jana Kierstana i Agnieszki Dykczak.
Pozdrowienia