basja napisał(a):
Уважаемые форумчане, прошу вас о помощи! Я ищу свою родословную. Мой прадед Вацлав Августович Борек был ветеринарным фельдшером. Где и когда он родился в Польше я не знаю. В записи о крещении сына Константина (родился в 1904г. под Воронежем) сказано, что прибыл из с.Другня Стопницкого уезда Келецкой губернии. Я предположила, что старшие сыновья здесь и родились, в с. Другня. Но я ошиблась. На запрос в архив г. Кельце пришел отрицательный ответ. Прадед с семьей переехал в г.Самарканд ( нашла упоминание в Памятной Книге Самарканда за 1911г.), я не знаю это было его самостоятельное решение или он был направлен как специалист. Знаю, что прадед был женат, жена -Параскева Семеновна( так она записана при крещении сына). Дети, сыновья - Александр, Ян, Леонид, Константин(младший ребенок в семье), дочери - Евгения, Антонина, Мария, (имени четвертой сестры я не знаю) и четверо детей умерли перед рождением Константина. В своих поисках в Польше я зашла в тупик. Подскажите, что я еще могу сделать? Благодарю вас.
Элла
Zaznaczę tylko, że nie jest to bardzo dokładne tłumaczenie.
Szanowni forumowicze, proszę Was o pomoc! Szukam swojego drzewa genealogicznego. Mój pradziadek Wacław Augustowicz Borek (Wacław Borek, syn Augusta) był lekarzem weterynarii. Gdzie i kiedy urodził się w Polsce, nie wiem. W zapisie chrztu syna Konstantyna (urodzony w 1904 roku w mieście Woroneż), wskazano iż przybył ze wsi Drugnia powiatu stopnickiego Kieleckiej guberni. Sądziłam że starsi synowie urodzili się we wsi Drugnia. Myliłam się. Odpowiedź na kwerendę w mieście Kielce przyszła negatywna. Pradziadek i jego rodzina przenieśli się do Samarkandy (zapis w księdze pamiątkowej Samarkandy z 1911 roku). Nie wiem, czy to była jego własna decyzja czy został skierowany jako specjalista. Wiem, że pradziadek był żonaty, żona Paraskiewa Siemionowna (tak została zapisana przy chrzcie syna). Dzieci, synowie – Aleksander, Jan, Leonid, Konstanty (najmłodsze dziecko w rodzinie), córki – Eugenia, Antonina, Maria (imienia czwartej siostry nie znam) i czworo dzieci zmarłych przed urodzeniem Konstantyna. W swoich poszukiwaniach w Polsce stanęłam w martwym punkcie. Powiedzcie, co mogę jeszcze zrobić? Dziękuję.
Ella