Kubuś napisał(a):
PO wstawieniu drzewa jest ono 200 razy klonowane .
Dopinane do wszelkich możliwych i niemożliwych połaczeń .
Takich klonowań i dopięć są setki .
W jaki sposób potomek odróżni ,które drzewo jest prawdziwe a które fałszywe ????
Ja widziałem takie wygibusy i to zajmuje czas na weryfikację a później okazuje się ,że to lipa ,lipa jakiej mało .
Nikt tego nie kontroluje .
Kubuś, Geni to nie MyHeritage - na Geni nie ma 200 klonów tego samego, bo tam każdy kontroluje swoje gałęzie - wiele gałęzi jest kontrolowanych przez kliku czy kilkunastu adminów.
W moich gałęziach (ok. 20 tysięcy profili) nie ma żadnego duplikatu!
A jeśli ktoś nowy się zaloguje i wrzuci swoje drzewo z pliku gedcom - to od razu widać, że trzeba sporo poscalać - i to się robi na bieżąco. Kilka dni i nawet jak wrzuci 10-20 tysięcy profili - wszystko można poscalać w jedno - i nie będzie żadnych duplikatów tego samego.
Kubuś i Krzysztof Dobrzynski - jak robię na Geni ponad dwa lata i nie zapłaciłem grosza?
Chcę dodać dziecko do Jana Kowalskiego -
1. Szukam w wyszukiwarce Jan Kowalski. Jeśli ja go dodałem wcześniej to od razu wchodzę i nie ma komunikatu - ZAPŁAĆ. Jeśli dodali ten profil moi współpracownicy (znajomi mogą się tam łączyć we współpracę i wtedy nie ma ZAPŁAĆ!) też mogę od razu wejść w dane miejsce na drzewie.
2. Jeśli Jan Kowalski został dodany przez nieznaną mi osobę -
wyszukuję go ponownie w drugiej przeglądarce, w której NIE JESTEM ZALOGOWANY - wchodzę w profil (nie ma teraz ZAPŁAĆ) i
kopiuję link do profilu z paska przeglądarki.
Wklejam ten link w przeglądarce, w której jestem zalogowany na Geni - i wchodzę w poszukiwany profil i miejsce na drzewie, gdzie chcę dodać dziecko Jana Kowalskiego.
Punkt drugi wykorzystuję jeszcze jak szukając profili dodanych przez siebie, zauważam, że na Geni jest DUPLIKAT szukanego profilu - wtedy wykonuję procedurę z punktu 2 i scalam swój profil z takim samym dodanym przez kogoś innego - dzięki temu poznaję inne gałęzie i rozgałęzienie.
Geni podpowiada także w dymkach na drzewie, że dana osoba jest już na Geni lub w drzewie na MyHeritage - jak na Geni to można poszukać, czy to prawda i scalić. Często jest to tylko zbieżność imienia i nazwiska.
Taki znaleziony duplikat profilu to nie drugie drzewo jak na MyHeritage!
Ktoś w swoich rozgałęzieniach dodał wcześniej niż ja czy może nawet później taką samą osobę nie zauważając, że już jest na Geni - to nie tworzy zamieszania jak za chwilę mi tu napiszecie - dzięki takim duplikatom właśnie łączymy tam drzewa i poznajemy nieznane gałęzie i tworzących je ludzi - to jest tam najcenniejsze. Ktoś mało doświadczony stworzył sobie małe drzewko i zapomniał o nim, a ja (czy setki innych tam działających ludzi), za tydzień czy miesiąc przyłączamy to jego drzewko do globalnego jak znajdziemy jakąś wspólną osobę w globalnym i w jego drzewku. Na MyHweritage tego się nie da zrobić.
Na Geni nie da się tworzyć bajek, bo przyjdzie ktoś i te bajki skoryguje.
Uwierzcie, w całym moim drzewie tam umieszczonym jeśli jest jakiś błąd, to tylko z błędnej interpretacji danych aktowych, które jak wiemy są często z błędami. Ale jak za miesiąc czy rok odkryjemy, że mamy błąd to go poprawiamy.
Nie ma też opcji, że przyjdzie szkodnik i nam coś zmieni czy wywali - mamy całą historię zmian każdego profilu i możemy przywrócić wszystkie zmiany a szkodnika zgłosić administracji do zbanowania, jeśli nasza blokada szkodnika nie zadziała.
Jedyne co ma lepsze MyHeritage to grafika wyglądu drzewa. Geni ma prymitywne prostokąty.
Jest tam tylko jeden problem - dogadanie się z inną czy innymi osobami mającymi w swoim drzewie te same profile - tu bywa różnie.
Ale jakoś idzie się dogadać.
PS. Dlaczego widać: Jan Dobrzynski maz Marii Dobrzynskiej ?
W edycji profilu są miejsca na imię, nazwisko i nazwisko rodowe - jak ktoś nie zna nazwiska rodowego kobiety i zostawia puste pole - to potem widać takie kuriozum jak Kowalski mąż Anny Kowalskiej. Ja tam wpisywałem kiedyś znak zapytania (standardowo robiłem jak bardziej doświadczony mój znajomy) a teraz wpisuję trzy kropki, czyli u mnie jest Kowalski mąż Anny ...